Ugrás a tartalomra

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Hányszor hallunk a szűrővizsgálatok fontosságáról, illetve arról, hogy az első panaszok észlelésekor érdemes kivizsgáltatni magunkat! Mégis halogatjuk a végsőkig, s csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már elkerülhetetlenné válik. Pedig számos eset bizonyítja, hogy valóban életet menthet, ha időben segítséget kérünk.

Maguk az orvosok rendszeresen szembesülnek ezzel. Időről időre találkoznak olyan pácienssel, aki talán csak bizonytalan panaszokkal érkezik hozzájuk, ám végül életmentő beavatkozásra lesz szükség. Dr. Kiss Bálint kardiológus alig néhány hét leforgása alatt több ilyen esettel is találkozott praxisában.

- Egyre több olyan beteg érkezik magánrendelésre, akinek valóban komoly problémája van. Sokszor keresnek fel valamiféle bizonytalan panasszal, amiről nem tudják, hogy szívük okozza-e vagy valami más. Vannak azonban olyanok is, akik egyszerűen nem akarnak várni az előjegyzésre, inkább a magánrendelést választják. Általában közülük kerülnek ki az igazán komoly betegek. Előfordult például, hogy atipusos tünetekkel küldtük be azonnal kórházba a pácienst, s másnap reggelre szívinfarktusa lett. Gyakorlatilag annak köszönhetően sikerült megmenteni a teljes szívizmot az elhalástól, hogy időben kórházba került. Néhány hónapja egy szívelégtelen beteg került szintén tőlünk kórházba. Nála súlyos mértékű aortaszűkületet találtunk. Azóta már megoperálták, jobban van. A múltkor pedig egy instabil mellkasi panaszokkal jelentkező fiatal nőbeteget utaltunk kórházba, akinél kritikus koszorúér-szűkület miatt azonnali tágítást kellett végezni. Ezek az esetek jól példázzák, hogy ha nem is mindennapos, de viszonylag gyakran előfordul, hogy mentő viszi tovább a kórházba az eredetileg magánrendelésre érkező pácienst. Gyakorlatilag ezekben az esetekben életmentésről beszélhetünk, hiszen végzetes lehet, ha ezek a betegek nem kapnak időben további ellátást.

Értelemszerűen adódik a kérdés, miként látja a szakorvos, mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni a szívpanaszokkal. Mint a kardiológus mondja, ha a mellkasi fájdalom legalább húsz percig fennáll, erőteljes, nem szűnik, az szinte biztosan szívinfarktus. Ám akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha azt tapasztaljuk, hogy terhelésre gyorsan elfogy a levegőnk, nyom a mellkasunk.

Amint dr. Kiss Bálinttól megtudjuk, a céges szűrővizsgálatokon is sokan „fenn akadnak a rostán”.

- Épp nemrégiben végeztünk egy nagyobb volumenű céges szűrést, amely jól példázza ezeknek a vizsgálatoknak a fontosságát. Több mint harminc alkalmazottat vizsgáltunk, s bizony több szívproblémát is találtunk. Köztük olyanokat, amelyek azonnali ellátást igényeltek és olyanokat is, amelyek egyelőre panaszmentesek, ám rendszeres felülvizsgálatot igényelnek.

Amint a szakorvos hozzáteszi, a Szent István Egészségházban működő rendelés többek között azért szerencsés választás, mert minimális várakozási idővel, korszerű eszközökkel tudják ellátni a betegeket.

- Komplex ultrahanggéppel dolgozunk, ráadásul terhelni is tudjuk helyben a betegeket, erre kevés magánrendelésen nyílik lehetőség. Szerencsés körülmény, hogy a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Osztályával igen jó a viszonyunk, hiszen magam is ott dolgozom. Az ottani kollégák segítségével folytatjuk a kiterjesztett ellátást, gördülékeny tehát a páciensek útja.

Az egészségház radiológus szakorvosa, dr. Pintye Imre szintén sok olyan esettel találkozik mindennapi munkája során, amikor életmentő lehet az időben felfedezett elváltozás.

- A legtöbbször kétfajta esettel foglalkozunk – mondja. – Ezek egyike viszonylag szűk keresztmetszet, a cégek dolgozói számára végzett szűrővizsgálatok. A másik eset, amikor a páciens azért keresi fel a rendelésünket, mert valamilyen elváltozásra lett figyelmes. Mindezek feltérképezéséhez fontos eszköz lehet az ultrahang. Itt a Szent István Egészségházban elsősorban nyaki, hasi, emlő- és hereultrahangot szoktunk rutinszerűen végezni, illetve olykor egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet. A legtöbbször valamilyen hasi panasszal érkezik hozzánk a páciens, de az is előfordul, hogy csomót talál a testén. Mindenképpen valami rendellenes dolgot tapasztal tehát. A diagnózis felállításának ilyenkor fontos eleme az ultrahang. Valójában erre állami keretek között is lehetőség lenne, sokan azonban nem szívesen várnak heteket egy-egy ilyen vizsgálatra, inkább a magánrendelést választják. Időnként kiderül, hogy nincs ok komolyabb aggodalomra, megnyugtató eredményeket kapunk. Előfordul az is, hogy nem találunk kimutatható elváltozás, de további vizsgálatokat tartunk szükségesnek. Sok esetben pedig olyankor is fény derül komolyabb bajra, amikor még nem okoz kifejezett panaszokat. Sajnos a napokban is előfordult, hogy csomót talált egy hölgy a mellében, amely néhány hét alatt jelentős mértékben növekedett. Mind kiderült sajnos rosszindulatú elváltozásról volt szó.

„Az első panaszok észlelésekor érdemes magunkat kivizsgáltatni.”

Ezekben az esetekben mindig javasolni szoktam a mammográfiát, bár sokan nem szívesen vetik alá magukat. Egy céges szűrővizsgálat egyik páciensénél találtunk csomót a májban, amely rosszindulatú daganatnak bizonyult. Azonnal kezelni kellett. Felfedeztük a problémát, remélhetőleg gyógyítható, ám ha nem vesszük észre, akkor szinte esélytelen a páciens.

Amint a szakorvos kiemeli, a Szent István Egészségház magánrendelését nemcsak a rövid várakozási idő miatt érdemes választani, de a korszerű gépek, a segítőkészség miatt is. Ahogy fogalmaz, időnként a protokollon túlmenő törődés is belefér egy-egy ilyen vizsgálatba.

Látható tehát, hogy magukat egészségesnek gondoló emberek esetében is rendkívül fontos lehet egy-egy időben történő vizsgálat. Nem csak a bravúros műtét, különleges beavatkozás lehet tehát életmentő. Az orvos olykor azzal is életet ment, ha „csupán” jókor találkozik a pácienssel, s felismeri, hogy a késlekedés akár végzetes is lehet.

undercontent tabs

Rendelési idők

Angiológia

dr. Gál IstvánH. 13:00-16:00

Belgyógyászat

dr. Harmati LászlóSz. 10:00-14:00, Cs. 10:00-12:00
dr. Csordás MelindaK. 15:00-17:00

Családorvos

dr. Dalmadi ÉvaH-Sz-P. 9:00-12:00, K-Cs. 12:00-15:00
dr. Székely EnikőH-Sz. 14:00-16:00, K-Cs. 9:30-10:30

Diabetológia

dr. Telek Juditkéthetente Cs: 16:00 - 19:00

Dietetika

Németh Anna Laurakéthetente Cs: 16:00 - 19:00

Endokrinológia

dr. Telek Juditkéthetente Cs. 15:30-18:00

Foglalkozás-egészségügy

dr. Székely EnikőH-Sz-P. 16:00-17:00, K-Cs. 8:30-9:30

Kardiológia

dr. Harmati LászlóSz 10:00-14:00, Cs 10:00-12:00
dr. Kiss BálintH. 17:00-20:00
dr. Moser GyörgySz. 16:00-20:00

Neurológia

dr. Totok ZsuzsannaK. 14:30-17:30

Nőgyógyászat

dr. Kazacsay LászlóP. 10-12 havonta egyszer

Reumatológia

dr. Czifra MariannaCs. 15:00-17:00

Sebészet

dr. Tóth KatalinP: 15:00 - 18:00

Ultrahang-diagnosztika

dr. Dér AlizK. kéthetente: 16:00-18:00
dr. Soltész-Nagy MariannaCs. 14:30-17:00
Bérczi Ildikó (4D babamozi)H. havi egyszer 17:00-19:00
dr. Kovács PéterH. 14:00-17:00

Urológia

dr. Medgyesi CsabaH 15:00-17:00
dr. Hódi ImreCs. 9:00-11:00

Áraink

Dietetika

dietetikai tanácsadás 10000Ft

Koronavírus szűrés

koronavírus antigén gyorsteszt 8900Ft
koronavírus szűrés - garatváladékból (PCR) 19500Ft
koronavírus szűrés – vérből (szerológiai) 13500Ft

Sebészeti vizsgálatok

Sebészeti vizsgálat
Vizsgálat: anamnézis, panaszfelvétel, vizsgálat, receptírás. Amennyiben a vizsgálatot kezelés követi, úgy a vizsgálati díj ingyenes!
10000Ft
Kisműtétek
A végleges ár a személyes konzultáció során kerül meghatározásra, a szükséges beavatkozás jellegétől függően. - Benőtt köröm kezelés (körömszél eltávolítás, köröm eltávolítás, köröm végleges eltávolítás) - Bőrelváltozások kezelése (anyajegy, vírusos szemölcs, fibroma, stb.) - Bőrdaganat eltávolítás - Zsír- és kásadaganat eltávolítás
20000Ft
Szövettan
darabár mintánként
6000Ft
Szövettan immunhisztokémiai vizsgálattal
/Reagnes. Erre akkor van szükség, ha rosszindulatú elváltozást találnak az alap szövettani vizsgálatnál.
3000Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat 5000Ft

Belgyógyászati vizsgálatok

Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat 14500Ft
Belgyógyászati kontrollvizsgálat
fél éven belül
7200Ft

Szemészeti vizsgálatok

Szemészeti szakorvosi vizsgálat 12000Ft
Szemészeti kontrollvizsgálat
kivéve kontaktlencsét viselő páciens, fél éven belül: ingyenesen
6000Ft

Neurológiai vizsgálatok

Neurológiai szakvizsgálat
1. alkalommal
14500Ft
Neurológiai kontrollvizsgálat
2 hónapon belül
7200Ft

Kardiológiai vizsgálatok

Első emelt szintű kardiológiai ellátás
kardiológiai szintű vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG, szívultrahang vizsgálat
22300Ft
Első alapszintű kardiológiai vizsgálat
EKG, vérnyomásmérés
14500Ft
EKG vizsgálat 4200Ft
Holter EKG vizsgálat
24 órás EKG monitorozás
11100Ft
Terheléses EKG vizsgálat 13900Ft
ABPM vizsgálat
24 órás vérnyomás-monitorozás
11100Ft
Szívultrahang vizsgálat 13900Ft
Alapszintű kardiológiai kontrollvizsgálat
1 éven belül
8600Ft
Emeltszintű kardiológiai kontrollvizsgálat
1 éven belül
12000Ft

ARTERIOGRÁF VIZSGÁLAT

Arteriográf vizsgálat
gyors, fájdalommentes eljárás az erek állapotának felmérésére, az esetleges elváltozások korai felismerésére
9000Ft

RADIOLÓGIAI (ULTRAHANG, RÖNTGEN) VIZSGÁLATOK

Áttekintő hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat 13000Ft
Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata 11000Ft
Emlőultrahang vizsgálat 12000Ft
Herék ultrahang vizsgálata
1 régió
12000Ft
Keringés Duplex ultrahang vizsgálat 2 oldali végtagi
2 oldali végtagi artériás keringés
17900Ft
Keringés Duplex ultrahang vizsgálat 2 oldali lábvéna 17900Ft
Nyaki erek vizsgálata
Carotis duplex ultrahang vizsgálat
17900Ft
Kismedencei ultrahang vérkeringés vizsgálattal
daganatok, gyulladások szűrése, gyulladás, méhen kívüli terhesség
12400Ft
Lágyrészek, izom ultrahang vizsgálata
1 régió
8300Ft
Mellkasfelvétel AP/PA
A mellkas röntgen vizsgálat a Szent István Egészségház által biztosított időpontban vehető igénybe. A vizsgálat helyszíne a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztálya.
2689Ft
Mellkasfelvétel kétirányú
A mellkas röntgen vizsgálat a Szent István Egészségház által biztosított időpontban vehető igénybe. A vizsgálat helyszíne a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztálya.
3655Ft
Mellkasfelvétel, célzott
A mellkas röntgen vizsgálat a Szent István Egészségház által biztosított időpontban vehető igénybe. A vizsgálat helyszíne a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztálya.
2693Ft

LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK

Laborvizsgálat beutaló nélkül
Vérvételi díj 3200Ft

UROLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Urológiai teljes körű szakorvosi vizsgálat
Fizikális vizsgálat, vizeletvizsgálat tesztcsíkkal, vese-, húgyhólyag-, prosztata ultrahang vizsgálatok, terápiás javaslatok, receptírás
14500Ft
Prosztatarák szűrés
PSA szűrő készülékkel
6000Ft
Urológiai teljes körű kontrollvizsgálat
1 éven belül
9700Ft

REUMATOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Reumatológiai szakorvosi vizsgálat
Fizikális vizsgálat négy testtájon aktív – passzív kimozgatással
14500Ft
Intraartikuláris injekció 4800Ft
Paravertebrális injekció
injekció infiltrálás
4800Ft
Reumatológiai kontrollvizsgálat 9700Ft

DIABETOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Diabetológiai első, komplett szakvizsgálat 20000Ft
Diabetológiai kontrollvizsgálat 16000Ft
öninjekciózás betanítása 4000Ft
vércukormérés betanítása 4000Ft
lábápolás betanítása 4000Ft

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATOK

Komplett nőgyógyászati vizsgálat
kétkezes és rákszűrési kenetvétel – mintavétel onkocytológiai vizsgálatra a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából, eredmény közlése néhány napon belül -, videokolposzkóp, igény esetén fotó-dokumentáció, emlő manuális vizsgálata
15000Ft
Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat
méhnyaki, méhnyálkahártya, méhtest, petefészek ultrahang vizsgálata – peteérés, miómák, ciszták, illetve egyéb nőgyógyászati problémák szűrése
12000Ft
Hüvelyi ultrahang vizsgálat 10000Ft
Várandós szakvizsgálat tanácsadással, ultrahang vizsgálat nélkül 10000Ft
Várandós szakvizsgálat tanácsadással, ultrahang vizsgálattal 16000Ft
Genetikai tanácsadás 20000Ft
Szülészeti ultrahang szűrés
12-13. hét genetikai ultrahang szűrése /NT-mérés/; 18-22. hét fejlődési rendellenességek szűrése; 30-32. hét magzat fejlődésének vizsgálata; 36-38. hét: állapot-diagnosztika, áramlásmérés
12000Ft
4D Babamozi
DVD felvétel, illetve fénykép készítésével
14500Ft
CTG vizsgálat
a magzat állapotának vizsgálata – 20. héttől – a magzat szívműködésének és a méh aktivitásának megfigyelésével
6000Ft
Konzultáció, lelet megbeszélés 4000Ft
Receptírás 2500Ft

EGÉSZSÉGPSZICHOLÓGIA VIZSGÁLATOK

Egészségpszichológia konzultáció 9700Ft

ENDOKRINOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Endokrinológiai vizsgálat és konzultáció 19300Ft
Endokrinológiai kontroll vizsgálat 9700Ft
Endokrinológiai vizsgálat és biopszia
Ultrahang vezérelt vékonytű aspirációs citológia
30000Ft

GÉPJÁRMŰ ALKALMASSÁGI

50 éves kor alatt, max. 10 év 7200Ft
50-60 éves kor között, max. 5 év 4800Ft
60-70 éves kor között, max. 3 év 2500Ft
70 éves kor felett, max. 2 év 1700Ft
Hivatásos kategória – 50 éves kor alatt, max. 5 év 7200Ft
Hivatásos kategória – 50-60 éves kor között, max. 5 év 4800Ft
Hivatásos kategória – 60-70 éves kor között, max. 2 év 2500Ft
Hivatásos kategória – 70 éves kor felett, max. 2 év 1700Ft

CSOMAGÁRAK – KÉRJEN EGYEDI ÁRAJÁNLATOT!

Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + Holter vizsgálat 29000Ft
Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + ABPM 29000Ft
Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + Terheléses EKG 31400Ft
Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + Arteriográf vizsgálat 26600Ft
Szűrővizsgálat
Kérjen ajánlatot, szakorvosunk összeállítja az Önnek legmegfelelőbb csomagot!

Szakorvosi vizsgálatok

Receptírás, beutaló írás, konzultáció lelet bemutatás alapján 2400Ft
Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat
Árajánlat alapján