Ugrás a tartalomra

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Életet menthetnek a szűrővizsgálatok

Hányszor hallunk a szűrővizsgálatok fontosságáról, illetve arról, hogy az első panaszok észlelésekor érdemes kivizsgáltatni magunkat! Mégis halogatjuk a végsőkig, s csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már elkerülhetetlenné válik. Pedig számos eset bizonyítja, hogy valóban életet menthet, ha időben segítséget kérünk.

Maguk az orvosok rendszeresen szembesülnek ezzel. Időről időre találkoznak olyan pácienssel, aki talán csak bizonytalan panaszokkal érkezik hozzájuk, ám végül életmentő beavatkozásra lesz szükség. Dr. Kiss Bálint kardiológus alig néhány hét leforgása alatt több ilyen esettel is találkozott praxisában.

- Egyre több olyan beteg érkezik magánrendelésre, akinek valóban komoly problémája van. Sokszor keresnek fel valamiféle bizonytalan panasszal, amiről nem tudják, hogy szívük okozza-e vagy valami más. Vannak azonban olyanok is, akik egyszerűen nem akarnak várni az előjegyzésre, inkább a magánrendelést választják. Általában közülük kerülnek ki az igazán komoly betegek. Előfordult például, hogy atipusos tünetekkel küldtük be azonnal kórházba a pácienst, s másnap reggelre szívinfarktusa lett. Gyakorlatilag annak köszönhetően sikerült megmenteni a teljes szívizmot az elhalástól, hogy időben kórházba került. Néhány hónapja egy szívelégtelen beteg került szintén tőlünk kórházba. Nála súlyos mértékű aortaszűkületet találtunk. Azóta már megoperálták, jobban van. A múltkor pedig egy instabil mellkasi panaszokkal jelentkező fiatal nőbeteget utaltunk kórházba, akinél kritikus koszorúér-szűkület miatt azonnali tágítást kellett végezni. Ezek az esetek jól példázzák, hogy ha nem is mindennapos, de viszonylag gyakran előfordul, hogy mentő viszi tovább a kórházba az eredetileg magánrendelésre érkező pácienst. Gyakorlatilag ezekben az esetekben életmentésről beszélhetünk, hiszen végzetes lehet, ha ezek a betegek nem kapnak időben további ellátást.

Értelemszerűen adódik a kérdés, miként látja a szakorvos, mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni a szívpanaszokkal. Mint a kardiológus mondja, ha a mellkasi fájdalom legalább húsz percig fennáll, erőteljes, nem szűnik, az szinte biztosan szívinfarktus. Ám akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha azt tapasztaljuk, hogy terhelésre gyorsan elfogy a levegőnk, nyom a mellkasunk.

Amint dr. Kiss Bálinttól megtudjuk, a céges szűrővizsgálatokon is sokan „fenn akadnak a rostán”.

- Épp nemrégiben végeztünk egy nagyobb volumenű céges szűrést, amely jól példázza ezeknek a vizsgálatoknak a fontosságát. Több mint harminc alkalmazottat vizsgáltunk, s bizony több szívproblémát is találtunk. Köztük olyanokat, amelyek azonnali ellátást igényeltek és olyanokat is, amelyek egyelőre panaszmentesek, ám rendszeres felülvizsgálatot igényelnek.

Amint a szakorvos hozzáteszi, a Szent István Egészségházban működő rendelés többek között azért szerencsés választás, mert minimális várakozási idővel, korszerű eszközökkel tudják ellátni a betegeket.

- Komplex ultrahanggéppel dolgozunk, ráadásul terhelni is tudjuk helyben a betegeket, erre kevés magánrendelésen nyílik lehetőség. Szerencsés körülmény, hogy a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Osztályával igen jó a viszonyunk, hiszen magam is ott dolgozom. Az ottani kollégák segítségével folytatjuk a kiterjesztett ellátást, gördülékeny tehát a páciensek útja.

Az egészségház radiológus szakorvosa, dr. Pintye Imre szintén sok olyan esettel találkozik mindennapi munkája során, amikor életmentő lehet az időben felfedezett elváltozás.

- A legtöbbször kétfajta esettel foglalkozunk – mondja. – Ezek egyike viszonylag szűk keresztmetszet, a cégek dolgozói számára végzett szűrővizsgálatok. A másik eset, amikor a páciens azért keresi fel a rendelésünket, mert valamilyen elváltozásra lett figyelmes. Mindezek feltérképezéséhez fontos eszköz lehet az ultrahang. Itt a Szent István Egészségházban elsősorban nyaki, hasi, emlő- és hereultrahangot szoktunk rutinszerűen végezni, illetve olykor egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet. A legtöbbször valamilyen hasi panasszal érkezik hozzánk a páciens, de az is előfordul, hogy csomót talál a testén. Mindenképpen valami rendellenes dolgot tapasztal tehát. A diagnózis felállításának ilyenkor fontos eleme az ultrahang. Valójában erre állami keretek között is lehetőség lenne, sokan azonban nem szívesen várnak heteket egy-egy ilyen vizsgálatra, inkább a magánrendelést választják. Időnként kiderül, hogy nincs ok komolyabb aggodalomra, megnyugtató eredményeket kapunk. Előfordul az is, hogy nem találunk kimutatható elváltozás, de további vizsgálatokat tartunk szükségesnek. Sok esetben pedig olyankor is fény derül komolyabb bajra, amikor még nem okoz kifejezett panaszokat. Sajnos a napokban is előfordult, hogy csomót talált egy hölgy a mellében, amely néhány hét alatt jelentős mértékben növekedett. Mind kiderült sajnos rosszindulatú elváltozásról volt szó.

„Az első panaszok észlelésekor érdemes magunkat kivizsgáltatni.”

Ezekben az esetekben mindig javasolni szoktam a mammográfiát, bár sokan nem szívesen vetik alá magukat. Egy céges szűrővizsgálat egyik páciensénél találtunk csomót a májban, amely rosszindulatú daganatnak bizonyult. Azonnal kezelni kellett. Felfedeztük a problémát, remélhetőleg gyógyítható, ám ha nem vesszük észre, akkor szinte esélytelen a páciens.

Amint a szakorvos kiemeli, a Szent István Egészségház magánrendelését nemcsak a rövid várakozási idő miatt érdemes választani, de a korszerű gépek, a segítőkészség miatt is. Ahogy fogalmaz, időnként a protokollon túlmenő törődés is belefér egy-egy ilyen vizsgálatba.

Látható tehát, hogy magukat egészségesnek gondoló emberek esetében is rendkívül fontos lehet egy-egy időben történő vizsgálat. Nem csak a bravúros műtét, különleges beavatkozás lehet tehát életmentő. Az orvos olykor azzal is életet ment, ha „csupán” jókor találkozik a pácienssel, s felismeri, hogy a késlekedés akár végzetes is lehet.

undercontent tabs

Rendelési idők

Angiológia

dr. Gál IstvánH. 13:00-16:00

Belgyógyászat

dr. Harmati LászlóSz. 10:00-14:00, Cs. 10:00-12:00
dr. Csordás MelindaK. 15:00-17:00

Diabetológia

dr. Telek Juditkéthetente Cs. 16:00 - 19:00

Dietetika

Németh Anna Laurakéthetente Cs. 16:00 - 19:00
Tóth JuditK.15:30 - 18:30
Tóth Judit (online videó konzultáció)K.17:00 - 20:00

Endokrinológia

dr. Telek Juditkéthetente Cs. 15:30-18:00

Kardiológia

dr. Harmati LászlóSz. 10:00-14:00, Cs. 10:00-12:00

Komplex állapotfelmérés

Bányai BarbaraPéntekenként egyeztetés szerint

Nefrológia

Neurológia

dr. Totok ZsuzsannaK. 14:30-17:30

Nőgyógyászat

dr. Szabó ImreCs. 15:00-16:00
dr. Deli Balogh Ildikó Sz. 9:00-12:00, 14:00-18:00

Reumatológia

dr. Nádas Katalinkéthetente Sz. 15:00-17:00

Ultrahang-diagnosztika

Bérczi Ildikó (4D babamozi)H. havi egyszer 17:00-19:00
dr. Kovács PéterH. 14:00-17:00
dr. Soltész-Nagy MariannaCs. 14:30-17:00
dr. Szalay Viktorpáros hét péntek 16-19, páratlan hét szerda 16-19

Urológia

dr. Medgyesi CsabaH. 15:00-17:00
dr. Hódi ImreCs. 9:00-11:00

Áraink

Dietetika

Dietetikai tanácsadás 20000Ft
Dietetikai kontroll 17000Ft
Első videókonzultáció 20000Ft
Kontroll videókonzultáció 17000Ft

Koronavírus szűrés

koronavírus antigén gyorsteszt 9500Ft
koronavírus szűrés - garatváladékból (PCR) 19500Ft
koronavírus szűrés – vérből (szerológiai) 7900Ft

Sebészet

Sebészeti vizsgálat, tanácsadás
30 perces vizsgálat: anamnézis, panaszfelvétel, vizsgálat, receptírás. Amennyiben a vizsgálatot kezelés követi, úgy a vizsgálati díj ingyenes!
20000Ft
Sebészeti kimetszés alapdíj
A díjak tartalmazzák a műtéti díjat és egy kontrollvizsgálatot. Ettől eltérhet az ár előzetes, egyéni egyeztetés alapján a nagyság, mélység, elhelyezkedés, műtéti idő, speciális műtéti igény esetén!
30000Ft
Sebészeti kimetszés speciális elhelyezkedés esetén
(pl. szemkörnyek, ajak, orr, fülkagyló) A díjak tartalmazzák a műtéti díjat és egy kontrollvizsgálatot. Ettől eltérhet az ár előzetes, egyéni egyeztetés alapján a nagyság, mélység, elhelyezkedés, műtéti idő, speciális műtéti igény esetén!
30000Ft
Sebészeti kimetszés több elváltozás esetén
Az alapdíjon felüli darabonkénti plusz költség
4000Ft
Feltárás, drenázs 23000Ft
Benőtt köröm, vírusos szemölcsök eltávolítása 25000Ft
Nyaki fibrómák eltávolítása 23000Ft
Sebészeti kontrollvizsgálat
A kimetszés árában foglalt kontrollon felüli, adott műtéttel kapcsolatos vizsgálat 1 hónapon belül
7000Ft
Szövettan
darabár mintánként
7000Ft
Szövettan immunhisztokémiai vizsgálattal
/Reagnes. Erre akkor van szükség, ha rosszindulatú elváltozást találnak az alap szövettani vizsgálatnál.
4000Ft

Belgyógyászat

Belgyógyászati szakorvosi vizsgálat 30000Ft
Belgyógyászati kontrollvizsgálat
fél éven belül
20000Ft

Nefrológia

Nefrológiai szakorvosi vizsgálat 30000Ft
Nefrológiai kontrollvizsgálat 20000Ft

Komplex állapotfelmérés

Komplex állapotfelmérés biorezonanciával (60 p)
Kezelés (30 p)
Kezelés (60 p)

Szemészet

Szemészeti szakorvosi vizsgálat 16000Ft
Szemészeti kontrollvizsgálat
kivéve kontaktlencsét viselő páciens, fél éven belül: ingyenesen
9000Ft

Neurológia

Neurológiai szakvizsgálat
1. alkalommal
30000Ft
Neurológiai kontrollvizsgálat
2 hónapon belül
20000Ft

Kardiológia

Első emelt szintű kardiológiai ellátás
kardiológiai szintű vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG, szívultrahang vizsgálat
40000Ft
EKG vizsgálat 18000Ft
Holter EKG vizsgálat
24 órás EKG monitorozás
18000Ft
Terheléses EKG vizsgálat 30000Ft
ABPM vizsgálat
24 órás vérnyomás-monitorozás
18000Ft
Szívultrahang vizsgálat 30000Ft
Kardiológiai kontrollvizsgálat
1 éven belül
30000Ft

Arteriográf vizsgálat

Arteriográf vizsgálat
gyors, fájdalommentes eljárás az erek állapotának felmérésére, az esetleges elváltozások korai felismerésére
15000Ft

Radiológiai (ultrahang, röntgen) vizsgálatok

Áttekintő hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat 28000Ft
Pajzsmirigy és nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata 28000Ft
Emlőultrahang vizsgálat 28000Ft
Herék ultrahang vizsgálata
1 régió
28000Ft
Keringés Duplex ultrahang vizsgálat 2 oldali végtagi
2 oldali végtagi artériás keringés
30000Ft
Keringés Duplex ultrahang vizsgálat 2 oldali lábvéna 30000Ft
Nyaki erek vizsgálata
Carotis duplex ultrahang vizsgálat
28000Ft
Kismedencei ultrahang vérkeringés vizsgálattal
daganatok, gyulladások szűrése, gyulladás, méhen kívüli terhesség
21000Ft
Lágyrészek, izom ultrahang vizsgálata
1 régió
21000Ft
Mellkasfelvétel AP/PA
A mellkas röntgen vizsgálat a Szent István Egészségház által biztosított időpontban vehető igénybe. A vizsgálat helyszíne a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztálya.
10000Ft
Mellkasfelvétel kétirányú
A mellkas röntgen vizsgálat a Szent István Egészségház által biztosított időpontban vehető igénybe. A vizsgálat helyszíne a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztálya.
15000Ft
Mellkasfelvétel, célzott
A mellkas röntgen vizsgálat a Szent István Egészségház által biztosított időpontban vehető igénybe. A vizsgálat helyszíne a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztálya.
10000Ft

Laboratóriumi vizsgálatok

Laborvizsgálat
Vérvételi díj 4000Ft

Urológia

Urológiai teljes körű szakorvosi vizsgálat
Fizikális vizsgálat, vizeletvizsgálat tesztcsíkkal, vese-, húgyhólyag-, prosztata ultrahang vizsgálatok, terápiás javaslatok, receptírás
28000Ft
Urológiai teljes körű kontrollvizsgálat
1 éven belül
23000Ft

fizikoterápia

Elektroterápia (1 testtáj - 1 alkalom) 3500Ft
Elektroterápia (1 testtáj - 5 alkalom) 16500Ft
Elektroterápia (1 testtáj - 10 alkalom) 31500Ft
Lézerterápia (1 testtáj - 1 alkalom) 3500Ft
Lézerterápia (1 testtáj - 5 alkalom) 16500Ft
Lézerterápia (1 testtáj - 10 alkalom) 31500Ft
Lökéshullám terápia (1 testtáj - 1 alkalom) 8000Ft
Lökéshullám terápia (1 testtáj - 5 alkalom) 36000Ft
Lökéshullám terápia (1 testtáj - 10 alkalom) 68000Ft
Mágnesterápia (1 testtáj - 1 alkalom) 3500Ft
Mágnesterápia (1 testtáj - 5 alkalom) 16500Ft
Mágnesterápia (1 testtáj - 10 alkalom) 31500Ft
Ultrahang kezelés (1 testtáj - 1 alkalom) 2000Ft
Kinezio tape (testtájanként) 3000Ft
Kinezio tape (kisízületre) 2000Ft

Reumatológia

Reumatológiai szakorvosi vizsgálat
Fizikális vizsgálat négy testtájon aktív – passzív kimozgatással
28000Ft
Intraartikuláris injekció 10000Ft
Paravertebrális injekció
injekció infiltrálás
10000Ft
Reumatológiai kontrollvizsgálat 23000Ft

Diabetológia

Diabetológiai első, komplett szakvizsgálat 30000Ft
Diabetológiai kontrollvizsgálat 27000Ft
Öninjekciózás betanítása 8000Ft
Vércukormérés betanítása 8000Ft
Lábápolás betanítása 8000Ft
Első videókonzultáció 30000Ft
Kontroll videókonzultáció 27000Ft
Diabetológia és dietetika
Kb. 45 perc diabetológiai és 15 perc dietetikai vizsgálat
38000Ft

Nőgyógyászat

Komplett nőgyógyászati vizsgálat
kétkezes és rákszűrési kenetvétel – mintavétel onkocytológiai vizsgálatra a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából, eredmény közlése néhány napon belül -, videokolposzkóp, igény esetén tájékozódó jellegű ultrahang vizsgálat, igény esetén fotó-dokumentáció, emlő manuális vizsgálata
30000Ft
Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat
méhnyaki, méhnyálkahártya, méhtest, petefészek ultrahang vizsgálata – peteérés, miómák, ciszták, illetve egyéb nőgyógyászati problémák szűrése
15000Ft
Hüvelyi ultrahang vizsgálat 18000Ft
Várandós szakvizsgálat tanácsadással, ultrahang vizsgálat nélkül 12000Ft
Várandós szakvizsgálat tanácsadással, ultrahang vizsgálattal 20000Ft
Szülészeti ultrahang szűrés
12-13. hét genetikai ultrahang szűrése /NT-mérés/; 18-22. hét fejlődési rendellenességek szűrése; 30-32. hét magzat fejlődésének vizsgálata; 36-38. hét: állapot-diagnosztika, áramlásmérés
20000Ft
4D Babamozi
DVD felvétel, illetve fénykép készítésével
26000Ft
12 hetes genetikai szűrővizsgálat ultrahanggal 14000Ft
CTG vizsgálat
a magzat állapotának vizsgálata – 20. héttől – a magzat szívműködésének és a méh aktivitásának megfigyelésével
10000Ft
Konzultáció, lelet megbeszélés 5000Ft
Receptírás 5000Ft
Méhen belüli eszköz felhelyezése 19000Ft
Méhen belüli eszköz műszeres eltávolítása 15000Ft

Egészségpszichológia

Egészségpszichológia konzultáció 10000Ft

Endokrinológia

Endokrinológiai vizsgálat és konzultáció 30000Ft
Endokrinológiai kontrollvizsgálat 25000Ft
Első videókonzultáció 30000Ft
Kontroll videókonzultáció 25000Ft
Endokrinológiai vizsgálat és biopszia
Ultrahang vezérelt vékonytű aspirációs citológia
45000Ft
Szövettan 8000Ft
Szövettan immunkhisztokémiai vizsgálattal 5000Ft

Gépjármű alkalmassági

50 éves kor alatt, max. 10 év 7500Ft
50-60 éves kor között, max. 5 év 5000Ft
60-70 éves kor között, max. 3 év 3000Ft
70 éves kor felett, max. 2 év 2000Ft
Hivatásos kategória – 50 éves kor alatt, max. 5 év 7500Ft
Hivatásos kategória – 50-60 éves kor között, max. 5 év 5000Ft
Hivatásos kategória – 60-70 éves kor között, max. 2 év 3000Ft
Hivatásos kategória – 70 éves kor felett, max. 2 év 2000Ft

Csomagárak - Kérjen egyedi árajánlatot!

Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + Holter vizsgálat 50000Ft
Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + ABPM 50000Ft
Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + Terheléses EKG 56000Ft
Emelt szintű kardiológiai vizsgálat + Arteriográf vizsgálat 47000Ft
Szűrővizsgálat
Kérjen ajánlatot, szakorvosunk összeállítja az Önnek legmegfelelőbb csomagot!

Szakorvosi vizsgálatok

Receptírás, beutaló írás, konzultáció lelet bemutatás alapján (30 perc)
A konzultáció időtartama 30 perc, ennél hosszabb idejű konzultáció esetén további 5000 Ft kerül felszámításra.
5000Ft
Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat
Árajánlat alapján